De flexibele ambtenaar: veel afwisseling én een vast dienstverband

De 64-jarige Frank Leget heeft een schat aan ervaring en zet die sinds drie jaar in voor Het Publieke Domein. Hij is een van de flexibele ambtenaren: interimmers die gemeenten, provincies, ministeries of semi-overheden helpen om acute kwesties op te lossen.

Frank werkte in 2020 nog bij een van de veiligheidsregio’s in het land. Hij was er hoofd facilitair en inkoop en verantwoordelijk voor onder meer de huisvestingsopgave voor brandweerkazernes in de regio. Na vijf jaar vond hij dat zijn werk erop zat en ging hij op zoek naar een andere baan of opdracht.

ENTHOUSIAST

‘In die periode zaten we middenin al die corona lockdowns. En ik kon niks vinden dat bij me paste; er was ook erg weinig
vraag. Na driekwart jaar werd ik ongeduldig.’ Een oud-collega wees hem toen op Het Publieke Domein. ‘Tijdens een wandeling vertelde hij vol enthousiasme over zijn ervaringen met Het Publieke Domein.’ Dat was het moment voor Frank om ook contact te zoeken. Het Publieke Domein staat erom bekend dat het mensen in dienst neemt die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Dat doen zij met behoud van de huidige arbeidsvoorwaarden van de medewerker. Vanuit die uitgangspositie wordt de tijd genomen om op zoek te gaan naar een baan waar de kwaliteiten van iemand echt van toegevoegde waarde zijn. Frank had een andere reden om zich aan te sluiten bij Het Publieke Domein: de flexibele ambtenaar. ‘Ik ben goed in de korte klap. Mijn kracht zit in het verbeteren van hoe organisaties en mensen functioneren. Daarbij zie ik na een korte inwerkperiode bij een organisatie vaak al welke opgave er ligt en wat me te doen staat. ‘

ONDERDEEL VAN
EEN TEAM

Het interimmen is bekend terrein voor Frank. ‘lk heb in het verleden jarenlang als zzp-er interimwerk bij overheden gedaan.’ Toch koos Frank er drie jaar geleden voor om niet opnieuw als zzp-er aan de slag te gaan, maar zich als flexibele ambtenaar aan te sluiten bij Het Publieke Domein. ‘De filosofie van de organisatie staat me erg aan. Het Publieke Domein heeft als missie om mensen in hun kracht te zetten, hun talenten te laten ontplooien en wil dat mensen zelf de regie pakken. Dat is ook hoe ik teams aanstuur. Daarnaast kan het als zzp-er soms wat eenzaam zijn. Hier maak ik deel uit van het team. Als ik tegen uitdagingen aanloop bij een opdracht, kan ik met collega’s sparren over de beste oplossingen.’ Daarnaast speelde ook nog een praktisch aspect mee. ‘Drie jaar geleden was ik 61 en kon ik als zzp-er geen arbeidsongeschiktheidsverzekering meer krijgen. lk was daar te oud voor. Daardoor was zzp-en een risico, aangezien ik nog studerende kinderen en een hypotheek heb. Bij Het Publieke Domein heb ik de afwisseling van een zzp-er en de zekerheid van het dienstverband. Ik heb nu steeds nieuwe uitdagingen in mijn werk bij verschillende opdrachtgevers. Er is altijd een optie’.

HET PUBLIEKE DOMEIN

Het Publieke Domein werkt voor meer dan 230 opdrachtgevers. Dat biedt ambtenaren die bij hun in dienst zijn veel mooie kansen om hun expertise in te zetten op diverse en boeiende opdrachten en hun vaardigheden verder te ontwikkelen. Wij zijn van de sector, voor de sector. Onze missie is het behouden van waardevolle kennis en ervaring voor de publieke sector. Wij werken aan een slagvaardige overheid waar mensen met voldoening impact maken: voor henzelf, voor de ander en voor elkaar.

Het Publieke Domen bemiddelt medewerkers ook naar een nieuwe baan bij een andere organisatie binnen en buiten de publieke sector. We begeleiden ze met de dienst Contractovername naar een volgende stap in hun loopbaan vanuit een dienstverband bij Het Publieke Domein met gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden, inclusief pensioenopbouw bij het ABP. Wij zorgen voor een nieuwe werkomgeving onder een zelfde contract. Er is tenslotte voor iedereen altijd een optie. Werk je in de publieke sector, ben je intrinsek gemotiveerd en Wil je de regie over je eigen loopbaan nemen, dan ben je welkom!

 

Dit artikel verscheen in editie 02 – 2024  van het Binnenlands Bestuur: https://www.binnenlandsbestuur.nl/editie/binnenlands-bestuur-02-2024

Deel dit artikel: